Hvad er en cloud server?

Er du blevet tilbudt om at lægge din data over på en cloud server uden at du rent faktisk ved hvad en cloud server er? Du kan læse denne artikel og få svar på alle dine spørgsmål om cloud servere.

Hvad er en cloud server?

En cloud server er en logisk server, som er bygget, bliver hostet og leveret via en cloud computing platform ved brug af internet.

Hvad er cloud computing?

Du har måske hørt om cloud computing, men derfor ønsker du stadigvæk en nærmere definition af hvad det betyder. Cloud computing er betegnelsen, der dækker over over IT i skyen. Her kan din data, din server, dit styresystem, dit software og meget andet lægge, så du blandt andet slippe for at skulle investere i din egen server.

Forskel på logisk og fysisk cloud serverForskel på logisk og fysisk cloud server

En cloud server kan også blive kaldt for en virtual server eller en virtual private server og det fungerer primært som Infrastructure as a Service, som også typisk forkortes til IaaS.

Der findes to former for forskellige cloud servere. Det kan enten være en logisk server eller en fysisk server. En logisk cloud server leveres via en server virtualisering og her distribueres den fysiske server på logisk vis via to eller adskillige logiske server. Hver server har sin egen brugerflade, sit eget styresystem og sine egne apps. Dog deler de de samme grundlæggende komponenter på en fælles fysisk server.

Man opnår også adgant til den fysiske cloud server via internettet, men den store forskel bunder i at den ikke bliver delt eller distribueret. Derfor er den fysiske cloud server også kendt som en dedikeret cloud server. ​

Hvorfor vælge en cloud server løsning?Hvorfor vælge en cloud server løsning?

Du får en lang række fordele til kun en brøkdel af dine normale driftsomkostninger, når du vælger en cloud server løsning.

Der er tale om en personaliseret form for IT-brug, da du sammen med IT-eksperter kan skræddersy den løsning, der passer dig og dermed nøjes med at betale for de ressourcer, som du bruger. Den skræddersyede løsningsmodel gør det også nemt at ændre på opsætningen og enten fjerninstallere eller at lægge nye lag ovenpå, så din cloud server løbende bliver tilpasset dine behov.

Med cloud server løsninger er der ofte tale om et samarbejde med dygtige IT-folk, som er klar til at give dig den ønskede support. Dermed slipper du for at skulle bruge flere timer på at komme frem til en løsning på en evt. forhindring, der kunne opstå, hvis du står for det hele selv.

Forskel på SaaS og IaaSForskel på SaaS og IaaS

Der findes mere end 550 forskellige cloud-udbydere i Danmark. De fleste af udbyderne udbyder Software as a Service (SaaS), som er et værktøj, der giver en mulighed for at oprette forbindelse til cloudbaserede apps, som man kan bruge været internettet. Mange folk vælger blandt andet vælge at bruge til håndtering af applikationer som fx ens e-mail og kalender.

64 % af de danske cloud-udbydere byder på SaaS, mens de resterende 36 % byder på IaaS. Dog skal det nævnes at ca. 70 % af de danske SaaS udbydere samarbejder med en IaaS partner, mens de resterende 30 % har sin egen infrastruktur.

IaaS er som tidligere nævnt en it-infrastruktur i skyen, som er en personaliseret virtualiseret infrastruktur løsning, som kan sættes op med netværksswitche, servere, storage og andre elementer, som du ønsker på din cloud server.